ברוכות הבאות

שמי דר' גבעון-מדהלה אסנת, מומחית בכירורגיה כללית ועוסקת באבחון ובניתוחי סרטן שד למעלה מ- 15 שנים. אני מלווה נשים רבות לאורך תקופה ארוכה , חלקן לצורכי בדיקה שגרתית וחלקן כמובן לאחר ניתוחים וטיפולים עקב אבחון של סרטן השד.

אני רואה חשיבות רבה בקשר בין המטופלת לרופאה הנותנת מענה והסבר לכל שאלה המיוחסת לשדיים או לממצאים הקשורים בסוגי הדימות השונים (ממוגרפיה,אולטראסאונד,MRI ). ... להמשך

Print This Page

תלונות שכיחות

על מנת לשלול  קיום ממצא חשוד לגידול ממאיר מומלץ  להיבדק על ידי רופא/ה מומחה/ית  בנושא עם הופעת אחת מהתלונות המפורטות, בעיקר אם התלונות לא חולפות או מתייחסות לשד אחד בלבד,  וכן להקפיד על בדיקות תקופתיות כמומלץ בהמשך.

תלונות המיוחסות לשדיים

כאבים בשדיים - BREAST PAIN / MASTALGIA: כאבים בשדיים הינה תלונה שכיחה בנשים ובאה לידי ביטוי בכ-7 מתוך 10 נשים בנקודת זמן מסוימת  במהלך  חייהן. לרוב הנשים בגיל הפריון הכאבים בשדיים  מקורם בשינויים הורמונליים מחזוריים  (טרום-וסת או ביוץ) ולעיתים יכולים להעיד על שינויים של תחילת הריון.  כאב יכול להיגרם גם על ידי נטילת תרופות הורמונליות (גלולות למניעת הריון ואחרות).

בנשים לאחר תום הוסת מקור הכאב יכול להיות מנטילת תחליפים הורמונליים למיניהם ( HRT/ERT )  או תרופות שונות (SSRI ). חלק מהמטופלות מגדירות את הכאב בצורות שונות כמו גודש, אי-נוחות בשד או רגישות/ דקירות בפטמות. הכאב  יכול להקרין לבתי-השחי.

בכל מקרה מומלץ להיבדק ע"י רופא/ה מומחה/ית בתחום בריאות השד, בעיקר אם התלונות לא חולפות או מתייחסות לשד אחד בלבד.

גושים בשדיים  -  BREAST LUMPS: גושים יכולים להימצא על ידי המטופלת , הרופא/ה או בהדמייה (ממוגרפיה,אולטראסאונד). רוב הגושים המאובחנים בנשים בגיל הפריון הם שפירים (לא ממאירים) ונחלקים לממצא ציסטי (ציסטה) או גוש מוצק=סולידי (פיברואדנומה).

ציסטה (CYST) -  היא ממצא שפיר של "שקיק" המכיל נוזל היכול להצטמק או להעלם עם השנים.

פיברואדנומה (FIBRO ADENOMA) - היא גוש מוצק של רקמה חיבורית+בלוטית, בדרך כלל אינו נסוג ויכול לגדול בהריון או בזמן הנקה. בגיל מבוגר יותר ממצא זה יכול להצטמק או להיסתייד.

על מנת לשלול בוודאות קיום ממצא חשוד לגידול ממאיר מומלץ להיבדק על יד רופא/ה מומחה/ית בתחום וכן להמשיך בבדיקות תקופתיות.



תלונות המיוחסות לפטמות

גרד בפטמות: גרד פטמתי יכול להיות חד או דו- צדדי, כחלק מגרד כללי בשני השדיים או בגוף כולו וכן עלול להיות מלווה בנגע עורי בפטמה . סיבות שונות יכולות לגרום לתסמינים אלה החל  משינויים הורמונליים דרך אלרגיה ומחלות עור שונות ועד לסרטן השד.

בכל מקרה של גרד שאינו חולף ו/או פצע או נגע עורי יש להתייעץ עם רופא/ה מומח/ית.

הפרשה פטמתית: הפרשה פטמתית יכולה להיות חד או דו- צדדית. בהתייחס לצבע ולמרקם-יכולה להיות לבנה/חלבית,צהבהבה, ירוקה, חומה, דמית, שקופה או עכורה. הפרשה חלבית שאינה בתוך תקופת הנקה יכולה להופיע עם רמות גבוהות של הורמונים מסויימים האחראים על תופעה זו ויש צורך בברור ויעוץ.

הפרשה צהבהבה או ירוקה יכולה להופיע גם בשינויים הורמונליים שונים והימצאות של ממצאים ברובם שפירים בשדיים. דורשת התייחסות רופא מומחה אם כי לא בהכרח יש צורך בטיפול מיוחד.
הפרשה דמית , חומה או שקופה  מחייבת  ברור קפדני של רופא/ה מומחה/ית.

נגע עורי פטמתי: בכל מקרה של ממצא עורי בפטמה או בעטרה שאינו חולף כגון צבע שונה, פצע שאינו מגליד, גוש הגדל על העור- יש לפנות לרופא/ה מומחה/ית ליעוץ.

שקיעת פטמה: לחלק מהנשים יש פטמות שקועות(מכונסות) חד- צדדי או דו- צדדי באופן טבעי ותקין. במידה והפטמה בולטת, שוקעת או נמשכת פנימה כביטוי לתהליך חדש - יש לפנות לרופא/ה מומחה/ית ליעוץ.



תלונות המיוחסות לבית- השחי

בלוטות בבית- השחי: לכולנו קשריות (בלוטות) בבית השחי שלהן תפקיד בהגנה מפני זיהומים ומחלות. הבלוטות הללו יכולות להגיב למצבים שונים הקשורים בעור, בשדיים ובגוף כולו.

לדוגמא -תהליכים תגובתיים לבושם או דאודוראנט, שינויים הורמונליים עם גודש בשדיים או גידולים או זיהומים בעור של פלג גוף עליון (גפיים עליונות, גב עליון, ראש-צואר,שדיים). בלוטה יכולה להיות מוגדלת גם על רקע לימפומה (ממאירות ראשונית של בלטות הלימפה), גרורות מגידול עורי (מלנומה או אחר) או גרורות של סרטן שד או גידולים אחרים נדירים יותר.

בכל מקרה של נפיחות או הגדלת בלוטות שאינה חולפת-  יש לפנות לרופא/ה  מומחה/ית.

כאבים ורגישות בבתי השחי: במידה והתסמין הוא דו- צדדי ומלווה רגישות או גודש בשדיים ניתן להניח שהסיבה היא הורמונלית.

במידה והתלונה היא חד- צדדית ואינה חולפת או מלווה בבלוטה מוגדלת יש לפנות ליעוץ רופא/ה מומחה/ית.


ד"ר אסנת גבעון,  רח' ברודצקי 43 מתחם קניון רמת אביב, ת"א.

קביעת תורים: 03-6431098

שאל שאלה בנושא תלונות שכיחות

(אפשר שם בדוי)

(לא יוצג באתר)

(חובה)

קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

12 שאלות בנושא תלונות שכיחות

  1. אני מסיימת בימים אלה 5 שנים של נטילת תרופות הורמונליות, טמוקסי ופמרה , ועל פי הנהוג עלי להפסיק לקחת את התרופה.
    אני נשאית של BRCA2, ולאחר ניתוח למפקטומי בעקבות ממצא ממאיר INSITU לפני 5 שנים.
    אני חשה שאני מוגנת יותר עם נטילת התרופות, האם יש מניעה להמשיך בטיפול התרופתי?

    שלום,
    אני מציעה לך להתיעץ עם אונקולוג ולדון במידת היעילות של המשך נטילת התרופה מול סיכוני תופעות הלואי ובהתייחס לפרטים מסויימים בדו"ח הפתולוגי של הניתוח.
    במילים אחרות-לשקול היטב האם באמת את מתאימה להמשך טיפול שכזה.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  2. אני בת 28 הרגשתי גוש בשד, ביצעו לי אולטראסאונד וביופסיה, אמרו לי שהתשובה אינה חד משמעית, האם דבר כזה יכול להיות? מה המשך הטיפול במידה ואין תשובה חד משמעית?

    תודה

    שלום,
    הממצא בשד, כפי שמששים אותו בבדיקה ידנית+הממצא כפי שהוא מתבטא באולטראסאונד +התשובה של הביופסיה,כל אלה ביחד אמורים להבהיר לרופא/ה הכירורג/ית במה מדובר. את אמורה לקבל הסבר מפורט לגבי:
    1- מה משמעות התשובה הפתולוגית 2 -האם היא תואמת את ממצאי הבדיקה הקלינית והאולטראסאונד 3 -האם קיימת אינדיקציה לניתוח 4-מהם היתרונות והחסרונות בניתוח להסרת הגוש 5- מהו אופן המעקב (בדיקה קלינית/אולטראסאונד) ובאיזו תדירות ,במידה ואין צורך בניתוח.
    אם את חשה שלא הובהרו לך כל הנ"ל -אל תהססי להתייעץ עם גורם מקצועי נוסף.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  3. לאחר ביופסיה טרוקר התגלה גוש לא ממאיר וצריך לנתחו.השאלה האם גוש כזה גורם לכאב בשד עם הקרנה ליד שמאלהגוש נמצא בצד שמאל.הכאב חזק במיוחד בזמן הליכה האם זה אופיני לגוש לגרום לכאב

    התשובה היא:בדרך כלל-לא.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  4. יש לי כבר מעל חצי שנה כאב בצד השמאלי העליון של שד שמאל. בלחיצה זה כואב וככה סתם פחות. כירוררג לא זיהה כלום והפנה לאולטראסאונד. מה זה יכול להיות לפי דעתך? תודה רבה על התשובה.

    שלום,
    כאבים בשדים יכולים לנבוע מסיבות שונות הקשורות בשינויים הורמונליים המשפיעים על השדיים אך גם מרקמת השריר ,הסחוסים והצלעות שעל גבם השד מונח.
    במקרים פחות שכיחים - גם גושים בתוך רקמת השד יכולים להיות רגישים למגע.
    יש צורך בהתייחסות קשובה לתלונותייך יחד עם בדיקה קלינית ואולטראסאונד על-מנת לנסות לפענח את מקור הכאב או לפחות לשלול ממצאים אחרים.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  5. אני כשבוע לאחר לידה, ומניקה. הבוקר בזמן מקלחת חשתי בבית השחי השמאלי בלוטה כואבת ונפוחה. האם זה יכול להיות קשור להנקה או שעליי לגשת להיבדק? תודה

    שלום,
    1-זה יכול להיות קשור להנקה
    2-ובכל זאת כדאי להיבדק
    3-מזלטוב!

    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  6. אני כשבועיים לאחר לידה. במהלך חודש שמיני להיריון הרגשתי בלוטה מוגדלת בזנב השד. רופא המשפחה לא חש זאת. לאחר הלידה הבלוטה גדלה כ- 3 ס"מ נשלחתי ל- US שהממצה רקמה תקינה. לא הודגם גוש. הלכתי לכירוג בבדיקה ידנית אמר שזו בלוטה בגודל 1 ס"מ ולהגיע למעקב בעוד 3 חודשים. האם ה- US יכול לאבחן בלוטות כאלו? והאם אני יכולה להיות רגועה שה- US תקין? הרופא שביצע את ה- US אמר ש- 100% לא סרטני האם זה מספיק או שצריך בדיקות נוספות. האם יש קשר ללידה ולהריון?

    תודה לתשובתכם בהקדם רוי.

    שלום,
    בתקופת ההריון ,לאחר הלידה ובזמן הנקה - מרקם השד כולל זנב השד יכול להשתנות אך עדיין להיות תקין. גם הבלוטות בבית השחי יכולות להיות תגובתיות .
    עם זאת, אם אומנם את חשה בגוש שהולך וגדל הייתי ממליצה לך ללכת ליעוץ נוסף שיכלול אולטראסאונד חוזר עם אפשרות לביופסיה בהרדמה מקומית של אותו גוש שגדל.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  7. אני בת 54 ,לפני כשבועיים פניתי לרופא כירורג בגלל נפיחות בשד ימין וכאבים שנמשכים עד הגב כולל היד הימנית.
    עשיתי ממוגרפיה ואולטרסאונד-הכל תקין.
    התופעה שהשד הימני נהיה גדול בצורתו מהשד השמאלי ממשיכה להדאיג אותי והכאבים לא מרפים למרות משכחי כאבים .
    מה הצעתך?
    בתודה
    מירי

    שלום,
    חשוב מאוד שביצעת ממוגרפיה וסונר שהיו תקינים אך אין ביכולתי לייעץ ללא בדיקה קלינית.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  8. יש לי שד שלישי האם זה מסוכן?

    שלום,
    "שד נוסף" יכול להיות לאורך קוים מסויימים בגוף ,באופן חד או דו צדדי.
    חלק מתופעה זו יכול להתבטא בנוכחות פטמה (או פטמה שרידית) נוספת בלבד, ובחלק מהמקרים הביטוי הוא רקמת שד משמעותית עם או ללא פטמה כחלק מהמבנה.
    ברוב המקרים על המבנים הללו להיכלל בתוך בדיקה ידנית שגרתית ובמידה ואינם במיקום אנטומי הנכלל בממוגרפיה ניתן להשלים עבורם בדיקת אולטראסאונד מכוונת.
    בחלק מהמקרים בהם הרקמה מפריעה מבחינה אסטטית או בנשים בעלות סיכון גבוה לסרטן השד ניתן לשקול הסרתה בניתוח.
    לא ידוע כיום על סיכון-יתר במקרים אלה אך רצוי לכאמור להכליל אזור זה בבדיקה השגרתית.

    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  9. בימים האחרונים אני סובלת מגדר בפטמה, אני נמצאת בהריון בחודש השישי…אשמח לשמוע האם יש קשר בין הגירוד בפטמה (רק בשד אחד) לבין ההריון..

    שלום אורית,
    גם אם קיים קשר בין גרד בפטמה לשינויים הורמונליים אני מציעה לך להיבדק על-ידי כירורג שד ולקבל חוות דעת מקצועית בהסתמך על הרקע המשפחתי והאישי שלך.
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי סרטן השד

  10. שלום לך,אני בת 38 אם ל6 ילדים שהקטן הוא בן 6 חודשים ,לפני שנים קראתי באחד הספרים שהיו לי בריאות האשה,על סרטן השד,ואחד הסימנים היו עור תפוז,היום לאחר מקלחת קצרה גיליתי שיש לי שלושה מקומות קטנים של מן עור תפוז אין לי מושג עד כמה זה אמור להיות,אולי זה רק מחשבה שאלתי היא היכן אני יכולה למצוא יותר חומר לקריאה על הממצא הזה,אני גרה בטורונטו קנדה,ואת כל הילדים הנקתי למשך שנה ויותר אני עדין מניקה את הילד הקטן ,האם עלי לחשוש מהדבר הזה{זה מאוד קטן ונראה משופשף עדין מאוד} תודה על תשובתך ,בברכה ויום טוב

    שלום,
    עור הנראה כמו קליפת-תפוז אכן יכול להעיד על תהליך כלשהו בשד הדורש בדיקת רופא מומחה בבדיקות-שד
    ואף הייתי ממליצה להשלים ממוגרפיה +אולטראסאונד וביופסיה בנוסף בכל מקרה.
    סרטן השד המתבטא בצורה זו חייב איבחון מהיר וטיפול בהתאם!
    עם זאת לא כל מה שנראה למטופלת ב"עור-תפוז" מסתיר תחתיו גידול סרטני, אך אינך צריכה לחפש חומר קריאה על הנושא אלא להיבדק- ובהקדם!
    בברכה,
    דר' אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי-סרטן השד

  11. שלום
    לפני חודש ביצעתי בדיקת ממוגרפיה עם ממצא של הסתידות בשד שמאל. אתמול בערב החלו כאבים בשני השדיים אך בשד השמאלי יותר והיום לפתע מששתי גוש גדול למדי, וכואב שלא היה בבדיקה עצמית קודמת (לפני כשבועיים). איך להתיחס למצב זה?
    תודה

    מור שלום,
    לאור התלונות שלך ,הממצא בבדיקה העצמית ותוצאות הממוגרפיה עלייך לדעתי , להיבדק שוב על-ידי כירורג שד בזמן הקרוב.
    אשמח לבדוק אותך ולייעץ לך בצרוף צילומי בממוגרפיה הנוכחית והפיענוח. במידה ויש בידך ממוגרפיה קודמת יש להביאה גם-כן.

    בברכה,
    ד"ר אסנת גבעון
    מומחית בכירורגיה כללית
    ניתוחי-שד