תלונות שכיחות

תלונות שכיחות

על מנת לשלול  קיום ממצא חשוד לגידול ממאיר מומלץ  להיבדק על ידי רופא/ה מומחה/ית  בנושא עם הופעת אחת מהתלונות המפורטות, בעיקר אם התלונות לא חולפות או מתייחסות לשד אחד בלבד,  וכן להקפיד על בדיקות תקופתיות כמומלץ בהמשך.

תלונות המיוחסות לשדיים

כאבים בשדיים – BREAST PAIN / MASTALGIA: כאבים בשדיים הינה תלונה שכיחה בנשים ובאה לידי ביטוי בכ-7 מתוך 10 נשים בנקודת זמן מסוימת  במהלך  חייהן. לרוב הנשים בגיל הפריון הכאבים בשדיים  מקורם בשינויים הורמונליים מחזוריים  (טרום-וסת או ביוץ) ולעיתים יכולים להעיד על שינויים של תחילת הריון.  כאב יכול להיגרם גם על ידי נטילת תרופות הורמונליות (גלולות למניעת הריון ואחרות).

בנשים לאחר תום הוסת מקור הכאב יכול להיות מנטילת תחליפים הורמונליים למיניהם ( HRT/ERT )  או תרופות שונות (SSRI ). חלק מהמטופלות מגדירות את הכאב בצורות שונות כמו גודש, אי-נוחות בשד או רגישות/ דקירות בפטמות. הכאב  יכול להקרין לבתי-השחי.

בכל מקרה מומלץ להיבדק ע"י רופא/ה מומחה/ית בתחום בריאות השד, בעיקר אם התלונות לא חולפות או מתייחסות לשד אחד בלבד.

גושים בשדיים  –  BREAST LUMPS:גושים יכולים להימצא על ידי המטופלת , הרופא/ה או בהדמייה (ממוגרפיה,אולטראסאונד). רוב הגושים המאובחנים בנשים בגיל הפריון הם שפירים (לא ממאירים) ונחלקים לממצא ציסטי (ציסטה) או גוש מוצק=סולידי (פיברואדנומה).

ציסטה (CYST) –  היא ממצא שפיר של "שקיק" המכיל נוזל היכול להצטמק או להעלם עם השנים.

פיברואדנומה (FIBRO ADENOMA) – היא גוש מוצק של רקמה חיבורית+בלוטית, בדרך כלל אינו נסוג ויכול לגדול בהריון או בזמן הנקה. בגיל מבוגר יותר ממצא זה יכול להצטמק או להיסתייד.

על מנת לשלול בוודאות קיום ממצא חשוד לגידול ממאיר מומלץ להיבדק על יד רופא/ה מומחה/ית בתחום וכן להמשיך בבדיקות תקופתיות.



תלונות המיוחסות לפטמות

גרד בפטמות: גרד פטמתי יכול להיות חד או דו- צדדי, כחלק מגרד כללי בשני השדיים או בגוף כולו וכן עלול להיות מלווה בנגע עורי בפטמה . סיבות שונות יכולות לגרום לתסמינים אלה החל  משינויים הורמונליים דרך אלרגיה ומחלות עור שונות ועד לסרטן השד.

בכל מקרה של גרד שאינו חולף ו/או פצע או נגע עורי יש להתייעץ עם רופא/ה מומח/ית.

הפרשה פטמתית: הפרשה פטמתית יכולה להיות חד או דו- צדדית. בהתייחס לצבע ולמרקם-יכולה להיות לבנה/חלבית,צהבהבה, ירוקה, חומה, דמית, שקופה או עכורה. הפרשה חלבית שאינה בתוך תקופת הנקה יכולה להופיע עם רמות גבוהות של הורמונים מסויימים האחראים על תופעה זו ויש צורך בברור ויעוץ.

הפרשה צהבהבה או ירוקה יכולה להופיע גם בשינויים הורמונליים שונים והימצאות של ממצאים ברובם שפירים בשדיים. דורשת התייחסות רופא מומחה אם כי לא בהכרח יש צורך בטיפול מיוחד.
הפרשה דמית , חומה או שקופה  מחייבת  ברור קפדני של רופא/ה מומחה/ית.

נגע עורי פטמתי: בכל מקרה של ממצא עורי בפטמה או בעטרה שאינו חולף כגון צבע שונה, פצע שאינו מגליד, גוש הגדל על העור- יש לפנות לרופא/ה מומחה/ית ליעוץ.

שקיעת פטמה: לחלק מהנשים יש פטמות שקועות(מכונסות) חד- צדדי או דו- צדדי באופן טבעי ותקין. במידה והפטמה בולטת, שוקעת או נמשכת פנימה כביטוי לתהליך חדש – יש לפנות לרופא/ה מומחה/ית ליעוץ.



תלונות המיוחסות לבית- השחי

בלוטות בבית- השחי: לכולנו קשריות (בלוטות) בבית השחי שלהן תפקיד בהגנה מפני זיהומים ומחלות. הבלוטות הללו יכולות להגיב למצבים שונים הקשורים בעור, בשדיים ובגוף כולו.

לדוגמא -תהליכים תגובתיים לבושם או דאודוראנט, שינויים הורמונליים עם גודש בשדיים או גידולים או זיהומים בעור של פלג גוף עליון (גפיים עליונות, גב עליון, ראש-צואר,שדיים). בלוטה יכולה להיות מוגדלת גם על רקע לימפומה (ממאירות ראשונית של בלטות הלימפה), גרורות מגידול עורי (מלנומה או אחר) או גרורות של סרטן שד או גידולים אחרים נדירים יותר.

בכל מקרה של נפיחות או הגדלת בלוטות שאינה חולפת-  יש לפנות לרופא/ה  מומחה/ית.

כאבים ורגישות בבתי השחי: במידה והתסמין הוא דו- צדדי ומלווה רגישות או גודש בשדיים ניתן להניח שהסיבה היא הורמונלית.

במידה והתלונה היא חד- צדדית ואינה חולפת או מלווה בבלוטה מוגדלת יש לפנות ליעוץ רופא/ה מומחה/ית.


דוקטור אסנת גבעון, מומחית בכירורגיה כללית - ניתוחי שד
טלפון במרפאה - 03-6577666 פקס - 03-6776662
כתובת-רח' הנחושת 10 רמת-החייל, תל-אביב

שאל שאלה בנושא תלונות שכיחות

(אפשר שם בדוי)

(לא יוצג באתר)

(חובה)

קראתי והסכמתי לתנאי השימוש